Arhitektid, kes loovad Finnlogi klientidele unistuste kodusid - Finnlog

Arhitektid, kes loovad Finnlogi klientidele unistuste kodusid

Finnlogi meeskonnas on alati olnud arhitektid, kes projekteerivad maju meie klientidele ning kellelt saab arhitektuurse projekteerimise osas nõu küsida. Finnlogi arhitektid töötavad teistmoodi võrreldes sellega, kuidas see tavapärases arhitektuuribüroos välja näeb.

“Oleme ehitusettevõte ja meie eesmärk on ehitada maja, mille oleme ise projekteerinud,” ütleb 11 aastat Finnlogis töötanud arhitekt Liis Sagadi.

Huvitaval kombel on mõlema Finnlogi arhitekti eesnimi Liis.

 

Liis Sagadi on lõpetanud 2003. aastal Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuri eriala.

Pärast seda töötas ta erinevates arhitektuuribüroodes ja ettevõtetes, millest üks projekteeris ja ehitas objekte ka Soomes.

Sel ajal õppis Sagadi ära soome keele, millest on olnud palju kasu ka Finnlogis töötades.

 

 

Liis Vavulski on lõpetanud 2009. aastal samuti Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuri eriala.

Sellele järgnesid arhitektuuriõpingud Eesti Kunstiakadeemias, kus aastal 2012 õppis ta üheaastasel kursusel restaureerimist ja konserveerimist.

Enne Finnlogi tööle asumist töötas Vavulski kolm aastat erinevates ettevõtetes ja arhitektuuribüroodes.

Kuidas erineb Finnlogi kodude loomine tavalisest arhitektuuribüroo tööst?

 

Plaanid on mõeldud elluviimiseks

Finnlog ehitab maju liimpuidust ehk CLT-elementidest, kus loodusliku puitmaterjali omaduste ja võimalustega tuleb arvestada juba projekteerimisfaasis.

Samuti mõeldakse projekteerimise ajal ka kuludele, mida traditsioonilistes arhitektuuribüroodes nii palju ei tehta.

„Mõtleme sellele, et ehituskulud oleksid tellijale mõistlikud. Meie töö algab projekteerimisega ja lõppeb kui klient majja kolib,“ sõnab Sagadi.

 

Projekt sünnib koostöös

Arhitektid teevad projekteerimisetapis koostööd ehitusinseneridega. „Ma arvan, et parim asi Finnlogis töötamise juures on ettevõtte kõrge asjatundlikkus. Meil on samas kontoris insenerid, kellelt saame alati kontrollida, kas meie poolt tehtavad plaanid on konstruktsiooniliselt toimivad ja kuidas tuleks neid muuta, et idee oleks teostatav,” räägib Liis Vavulski.

Arhitektidel on võimalus jälgida ka maja ehitust pärast projekteerimisfaasi, millest on kasu järgnevate projektide loomisel. “Maju on palju lihtsam projekteerida, kui tean täpselt, kuidas neid hiljem ehitatakse,” lisab Sagadi.

 

Lähtepunktiks on kliendi soovid

Finnlogi arhitektid projekteerivad maju eelkõige oma klientidele. “Minu jaoks on kõige tähtsam see, et maja peegeldaks omanikku!” ütleb Sagadi.

Majad projekteeritakse kas eriprojektidena, kus kodu loomist alustatakse uuelt lehelt, või kasutades selleks olemasolevaid näidismudeleid, kohandades neid vastavalt kliendi soovidele ja vajadustele. Allolev galerii on Belenuse näidismudeli põhjal loodud kodu, mida kohandati vastavalt kliendi soovidele ning vajadustele.

 

Lisaks pööratakse projekteerimisfaasis suurt tähelepanu tulevasele krundile, kuidas paigutada sinna uut maja ja selle ruume nii, et saaks maksimaalselt ära kasutada krundi maastikku ja vaateid. Ka teised krundi omadused, nagu sissesõidu asukoht või naabermajade paigutus, on olulised lähtekohad arhitektuursele projekteerimisele.

“Imeline on näha, kuidas maja ehitamisel ärkavad plaanid ellu ning ennekõike näha klientide reaktsioone ja rõõmu valminud majast,” rõõmustab Vavulski.

Kuigi kliendi soovid on projekteerimise lähtepunktiks, on mõlemal arhitektil oma disainistiil.

“Mulle meeldivad selged plaanid, millel on väike vimka. Midagi väikest ja erilist, mis muudab maja tõeliselt kliendi nägu,” kirjeldab Vavulski.

Finnlogi näidisprojekt Ilma:

 

“Minu stiili võiks ühe sõnaga kirjeldada kui praktiline. Tahan, et kõik ruumid oleksid optimaalsed vastavalt otstarbele. Oluline on, et kodu oleks lihtne ja mugav,” selgitab Sagadi.

 

Tutvu arhitektide projekteeritud majadega

Mõlemad arhitektid on loonud mitmeid Finnlogi eriprojekte ning ka näidismudeleid.

Viimaste hulgas kuuluvad Liis Vavulski loomingusse näiteks Aruna, Ilma ja Eithne.

Liis Sagadi projekteeritud näidisprojektide hulka kuuluvad näiteks Eirene, Belenus, Danae ja Cleena.